Državna smotra iz Građanskoga odgoja: Simulirana suđenja

Učenici prvih razreda naše škole pobijedili su na prvoj Državnoj smotri simuliranih suđenja u Zagrebu. Učenici su to koji se školuju za medicinske sestre i tehničare i u svojem redovitom programu slušaju predmet Građanski odgoj. Čestitamo!

piše:Sara Hatlak, 1.a

Najmlađi razredi u Medicinskoj školi Varaždin koji se školuju za medicinske sestre i tehničare slušaju predmet Građanski odgoj i obrazovanje. Ljubav i zainteresiranost za taj predmet te naša volja i rad i, naravno, prijedlog naše prof. Jadranke Težački potaknuli su nas da se priključimo državnoj smotri simuliranog suđenja. Slučajem kojeg smo dobili od suda bavili smo se mjesec dana, svake subote (radna i neradna). Svi škole sudionice Smotre dobile su isti slučaj za pripremu za natjecanje.

Vrijeme nam baš i nije nekad išlo na ruku, ali kako kažu djeca iz Lovrakova romana Vlak u snijegu „Kad se male ruke slože / sve se može, sve se može“. Tako smo mi udružili našu volju, zanimanje, pozitivnu energiju, smijeh, veselje i zaboravili da je subota te smo se bavili našim slučajem. Puno smo vježbali i kad smo bili spremni, otišli smo na Općinski sud u Varaždinu gdje nas je dočekala sutkinja Vesna Jug Blažin pred kojom smo izveli simulaciju suđenja. Dobili smo pokoji savjet te smo „popravni ispit“ položili u subotu, tj. tjedan prije odlaska na državnu smotru u Zagreb. Cijeli tjedan smo bili svi jako uzbuđeni i jedva smo čekali da dođe subotu. Tko čeka taj i dočeka; mi smo čekali i konačno dočekali sunčanu i pravu proljetnu subotu.
Sedmoga ožujka 2015. godine učenici Ena Jalšovec, Emil Šmintić, Roko Galeković, Sabina Posavec, Nives Blažeković, Stela Pevec, Sara Hatlak, Marijeta Vuk, Adrijana Leskovar, Monika Kočet, Iva Cikač te naša mentorica Jadranka Težački uputili su se prema Općinskom sudu u Zagrebu kako bi sudjelovali na Državnoj smotri simuliranih suđenja u Zagrebu i prikazali stečene vještine i znanja.
Kada smo kretali, svi smo bili uzbuđeni, a uzbuđenje je raslo kada smo se približavali sudu. Nakon prolaska kroz kroz detektor metala smjestili smo se u sudnicu br. 118 gdje smo se pripremali za prvi krug suđenja. Naš prvi protivnik bila je Srednja škola Blato (Korčula). Prije početka suđenja upoznali smo simpatične i razgovorljive „kolege“ iz Trogira koji su nam dali pokoji savjet. Kada je započeo prvi krug suđenja, naša je škola bila zastupala optužbu. Emil Šmintić je kao svjedok optužbe sjeo je na stolicu pred sutkinjom te je “zapeo” na prvom pitanju: „Kako se zovete?“. Nakon prvog kruga bili smo malo razočarani na koji način je škola Blato pristupila suđenju, a sutkinja je to dopuštala. Kako kaže jedna misao : “Život nije uvijek fer, ali je i dalje dobar!“, tako je bilo i nama nakon prvog kruga jer smo znali da smo briljirali te smo opušteno kročili u drugi krug Smotre. U drugom krugu dočekala nas je Prva sušačka hrvatska gimnazija iz Rijeke te oštra, dobra, jednom riječju savršena sutkinja. U drugom suđenju svjedočili smo „mučenju“ svjedoka pri protuispitivanju Riječana, ali ni oni nam nisu mogli ništa, jednostavno smo se na svakom pitanju snašli i odgovorili kao da smo ga već znali. Naši svjedoci, a posebno naša Ena koja se je snašla na svako „provokativno“ pitanje. Prošao je i drugi krug i kada smo izašli iz sudnice osjećali smo se kao da već imamo iskustva u Smotri simuliranih suđenja, a nama je to bio tek prvi put. Vani je sve sudionike čekao ručak. Nakon što smo se najeli, uputili smo se prema našem minibusu i krenuli smo prema Muzeju suvremene umjetnosti. Muzej nas je iznenadio svojim sadržajem.Nakon gledanja nesvakidašnjih izložaka spustili smo se niz tobogan koji je započeo na trećem katu. Da mogu napisati u jednoj rečenici kako je bilo u subotu, napisali bi samo ovo: „Dan za pamćenje.“
Carpe diem

– Iskoristi dan; ja mislim da smo mi taj dan iskoristili na najbolji mogući način, jednostavno je bilo nezaboravno, a sitnice koje su nasmijala naša lica u sudnicama ostat će urezana u naša sjećanja cijeli život.

Share
This entry was posted in Tema tjedna, Vijesti. Bookmark the permalink.

Leave a Reply