Šepavi Jura od Kravarskoga Martina McDongha i Breza Slavka Kolara

- usporedno-raščlambeni eseji nastali su nakon gledanja predstave “Šepavi Jura od Kravarskoga” u Satiričnom kazalištu Kerempuh u Zagrebu, 12. 11. 2009. Gledanje predstave bilo je povod da se prisjetimo modernističke novele Slavka Kolara “Breza” i istoimene ekranizacije te priče redatelja Ante Babaje iz 1967. i uvidimo sličnosti među tekstovima.

Predstavu “Šepavi Jura iz Kravarskoga” režiser je Boris Svrtan napravio prema dramskom predlošku britanskog pisca Martina McDonagha “The Criple of Inishmann”. Imena junaka kao i mjesto radnje (turopoljsko selo Kravarsko) prilagodio je našem podneblju, a radnju smjestio u šezdesete (umjesto originalne 30-te) godine 20. stoljeća. Likovi se služe kajkavskim narječjem, što je i karakteristika prippovijetke “Breza Slavka Kolara. I “Breza” i “Šepavi Jura iz Kravarskoga” jednostavne su i slojevite, a istovremeno duhovite i potresne priče o fizički “zakinutim” članovima društva. Obje priče događaju se u malim sredinama, ali zapravo oslikavaju čitavo društvo, odnosno sav svijet koji nas okružuje. Kao na tanjuru prikazuje se bešćutnost ljudi prema problemima i patnjama drugih. To nam Slavko Kolar pokazuje u ponašanju svekra Mike koji bolesnu Janicu tjera raditi sve najteže poslove i umjesto da odlazi po liječnika za nju, on radije razmišlja o organizaciji njenog pokopa, iako je još živa. Njezin muž Marko, također je izbjegava čak i pogledati otkako je oboljela. Slična je situacija i s Jurom, ona je vidljiva u ponašanju njegovih teta koje ismijavaju njegov izgled i prosuđuju da nikad ne će imati djevojku, čak ni onu koju “svi mogu imati”. Osim toga, jako jdobro se vidi kako ljudski rod vlasitte neuspjehe liječi u patnji i ponižavanju onih slabijih. Primjerice, u “Brezi” Slavka Kopara seoske djevojke dolaze posjetiti Janicu iskazujući i glumeći pred njom zabrinutost, a u pozadini je njihovo očijukanje s Janičinim mužem Markom. U “Šepavom Juri” dobar je primjer Ivan Rakijaš koji nove vijesti širi onima koji mu nešto daju zauzvrat, npr. jaja. Janica i Jura osobe su koje imaju hendikep jer su bolesne, ali su i plemenite, vrijednew i marljive i svima na usluzi, dok su oni koji nemaju fizičkih nedostataka vrlo zlobni, podli i sebeljubivi ljudi. Jura je uvjeren da ima pravo na normalan život i da može uspjeti u glumi, baš ko i Janica koja bi za svojega muža sve dala i čezne za nekoliko riječi razgovora s njim.
Zbog kajkavskog narječja i raznih šaljivih upadica predstava je bila lakše razumljiva današnjem gledatelju. Jedno i drugo djelo ukazuju nam na psihičke poremećaje okolike u kojoj s radnja događa. Tamo, nažalost, svi znaju vrline i mane jedni drugih. Uvijek ima onih koji vrijeđajući slabije pobjeđuju koonkurenciju i na teret nečije patnje provlače se kroz život. Sve karakteristike sredine dočaravaju se korištenjem određene doze humora. Iz svega toga izvučena je pouka da se poslije smrti ne traži zdravlje, što bi drugim riječima značilo da se Janičin muž Marko prekasno pokajao za svoje postupket e da je o tome trebao misliti dok mu je žena bila živa.
Oba glavna junaka završavaju tragično, smrću, ali je razlika u tome što Janica umire tužna, nesretna i napuštena od svih, dok Jura umire ispunjen i sretan, zadovoljan što je dobio poljubac djevojke koja mu se sviđala – Helene.
napisala: Ivana Žišković, 3. b

Djelo “Breza” hrvatskog pisca Slavka Kolara te predstava “Šepavi Jura od Kravarskoga” Britanca Martina McDonagha već u naslovu po mnogo čemu su slična, te su pokazatelji obiteljskih i društvenih problema sadašnjice. Radnja nije istovjetna, no sličnosti između likova postoje, dok su poruke autora izričito jasne. One upućuju na zaostalost i nesuvremenost primitivnih seljaka kojima je život prilično bijedan zbog neimaštine pa se drže svojih životnih uvjerenja koja nisu optimistična.
Radnja novele “Breza” odvija se u malom selu Bikovcu u Hrvatskom Zagorju, negdje četrdesetih godina 20. stoljeća, dok je radnja predstave smještena u selo Kravarsko. Govor likova je kajkavski, iako je upredstavi korišteno mnogo vulgarnih riječi i žrgon, bio je to najrelalniji prikaz suvremenog jezika. Protagonist predstave, šepavi Jura, okarakteriziran je svojim imenom kao i drugi likovi (Ivica Rakijaš, Bobi Robi), a i u noveli Breza pojavljuje se karakterizacija imenom (Marko Labudan je lijep i šepurav kao labud, Janica je nazvana brezom zbog svoje tankoće, slabosti i ljepote, a Morena Brezovka ima ime po brezovači, šibi što jako tuče.).
Lik šepavog Jure sličnog je karaktera kao i Janica, bio je zamišljen, povučen, tvrdoglav, htio je postići nešto u životu i steći iskustvo gdje dosad nije imao prilike. HJanica, vrlo braga osoba, uvijek posebna, za razliku od drugih djevojaka, beskrajno je voljela svoga Marka, ali nije uspjela omekšati njegovo tvrdo srce. Tek njegzina smrt je bila prekretnica u Markovom životu. Za vrlo tužnu sudbinu likova Jure i Janice zaslužni su drugi likovi. Za Janičinu smrt krivci su njena svekrva i svekar koji nisu htjeli po liječnika i koji su je tjerali da ide na ispašu s kravama nakon poroda. Jura je bogalj i njegovi su ga roditelji htjeli utopiti. Za njega se pobrinuo Ivica Rakijaš, jedan od likova koji me iznenadio svojom nesebičnošću, jer je novac za Jurino liječenje ukrao svojoj majci. Lugar Marko Labudan i Jura u svom su načinu života pomalo slični. Marko se zabavlja, čak i nakon smrti svoje žene, ali razlika je bila šti je Jura bio svjestan svojih granica i suočio se sa svojim problemima, dok Marko nije znao cijeniti ljubav svoje žene dok nije umrla. Jura je bio zaljubljen u Helenu i ona mu nije uvraćala. On se udaljava od odgovornosti, od voljenih mu teta poput Marka koji se udaljava od Janice. Ali on se ipakvraćasvojoj obitelji dok je marko suočen s tim da je Janica mrtva.
Završetak jednog i drugog djela je neočekivan i vrlo tužan. Jura tek što dobije prvi Helenin poljubac umire, a Marko sam sebi oduzima život objesivši se o drvo svjestan da je prokockao ljubav svog života.
napisala: Magdalena Kunić, 3.b

Share
This entry was posted in Stvaralaštvo, Vijesti and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply