Ljekovite biljke

Na ovoj ćemo stranici pratiti koliko znate o ljekovitim biljkama. Autorice Helena Senko i Petra Špoljarić bavit će se biljkama koje uzgajamo u našem botaničkom vrtu.

KADULJA

Sjetite se koliko puta vas je boljelo grlo,koliko puta ste imali problema sa upalama ili probavnim smetnjama.Jeste li znali da lijek za sve ove simptome postoji u prirodi? Treba potražiti od davnina poznatu ljekovitu biljku-kadulju.
Biljku koju danas ne poznajemo dovoljno prepoznali su još antički pisci koji su visoko cijenili ljekovitost te biljke.Plinije ju je nazvao“salvia“(ljekovita),što potječe od latinske riječi salvus(zdrav).Car Karlo Veliki poticao je uzgajanje kadulje u cijelom carstvu.Ubrzo je u samostanskim,gradskim i seoskim vrtovima osim rutkvice rastao i taj maleni polugrm ugodna mirisa.U srednjem vijeku kadulje je,pored rutkvice,čistaca i trpuca,uživala veliki ugled.Smatrala se sredstvom za produljenje života i protjerivanje zloduha.Već je i tada izišla knjiga koja je na 400 stranica govorila o njezinom djelovanju i upotrebi.Stanovnici Sredozemlja,njezine domovine,još su je i ranije poznavali i cijenili kao ljekovitu biljku i začin.
Zbog takve cijenjenosti od davnina gotovo je zabrinjavajuće koliko malo učenika naše škole uzgaja kadulju u vlastitom vrtu.Do te spoznaje došle smo provedenom anketom.Osim toga u svojoj smo anketi navele višestruko ljekovito djelovanje kadulje odnosno svi odgovori bili su točni,ali to je prepoznalo samo 21% ispitanika.Iznenadio nas je širok spektar poznavanja ljekovitih pripravaka na bazi kadulje od kojih su ispitanicima najbliži pripravci kao što su čajevi,sirupi,tinkture, pastile za grlo,med,kreme i paste za zube, a od ostalih zanimljivi su pripravci kao što je vino od kadulje,liker od kadulje,žvakaće gume te je vrlo često u upotrebi i kao začin.Svi ti pripravci djeluju na jedan ili više načina koje pruža ta dragocjena biljka.
Djelovanje kadulje očituje se nepovoljnim djelovanjem na viruse,bakterije, a sprečava i upale te se koristi i kod probavnih smetnji. Svoje izrazito pogodno djelovanje kadulja ostvaruje preko aktivnih tvari- eteričnog ulja,karnozola i najvažnijih trjeslovina.To je prepoznalo 70% ispitanika što je ujedno i najbolje riješena tvrdnja.
Zanimljivo je da se eterično ulje dobiva vodenom destilacijom mladih,još zelenih grančica i listova, neposredno prije cvatnje biljke jer ona tada sadržava najviše aktivnih tvari.
Osobito je cijenjeno izrazito hlapivo ulje dalmatinske kadulje koje je gotovo bezbojno.
Kadulja nije cijenjena samo među ljudima već i među životinjama, posebno se ističu pčele kojima je kadulja omiljena paša.Kao produkt toga proizlazi kaduljin med blago gorka okusa,prikladan za zaslađivanje čajeva protiv kašlja.Osobito je lijepa slika tijekom svibnja i lipnja na proplancima po čitavoj jadranskoj obali i okolnim otocima.
Nadamo se da smo vas ovim člankom potaknule da slijedeći put kada osjetite neugodno peckanje u grlu,imate probleme s kašljem,previše se znojite ili vam rana teško zacjeljuje ili pak imate obične probavne smetnje posegnete za pripravcima na bazi kadulje umjesto da trošite lijekove sintetskog podrijetla.

Rezultati ankete :
1.Dali znate da je kadulja ljekovita biljka?
DA-94%
NE-6%
2.Imate il kadulju u svom vrtu?
DA-15%
NE-85%
3.Koji se dijelovi biljke koriste za ljekovite pripravke?
a)List……………………………………………………………..66%
b)Korijen………………………………………………………….9%
c)Mlade grančice…………………………………………………11%
d)Cvijet………………………………………………………….14%
4.Kako sve djeluje kadulja?
a)antiseptički,baktericidno(protiv bakterija),
fungicidno(protiv gljivica)…………………………………….37%
b)virostatički(protiv virusa)……………………………………..6%
c)antiflogistički(spriječava upale)……………………………..22%
d)kod probavnih smetnji………………………………………14%
e)sve navedeno…………………………………………………21%
5.Koje aktivne tvari kadulja sadržava?
a) trjeslovine,eterično ulje,karnozol………………………….70%
b) sluzi…………………………………………………………8%
c) karnozolnu i triterpensku kiselinu i triterpen gemanikol…..15%
d)saponine………………………………………………………7%

U anketi je sudjelovalo 100 učenika Medicinske škole Varaždin iz 1.d,3.c,4.c i 4.d razreda.

Donosimo vam i recept za spravljanje vlastitih pripravaka od kadulje.
Čaj
Pola čajne žličice sušenog lista kadulje stavimo u kipuću šalicu vode i spravljamo oparak.Ovakav pripravak koristi se kod tegoba sa želucem i crijevima,a pije se 1 šalica pola sata prije jela.Osim toga koristi se za ispiranje i grgljanje, pranje znojnih ruku i nogu i drugih dijelova tijela koji se jako znoje.
U narodnoj su medicini kod kašlja omiljeni kaduljini listovi kuhani u mlijeku.Takav način spravljanja možemo koristiti kod droga koja sadrže eterična ulja,jer se ona dobro tope u masnoćama. Ovaj pripravak zaslađen medom prikladan je za djecu.
Tinktura
Možemo je spravljati sami.20 g suhe droge prelijemo sa 100 ml 70% etanola.Razrijeđenu koristimo za grgljanje i ispiranje rana ili za obloge.Nikad je ne koristimo kod djece ili u trudnoći.

Neželjena djelovanja tijekom upotrebe kadulje uglavnom nema.Ako je dnevna količina znatno povećana dulji period dolazi do neugodnih posljedica kao što su na primjer suhoća usta, znojenje, osjećaj vrućice,ubrzano bilo i nesvjestica.Toksična doza ulja iznosi 2 g što je znatnije manje od dopuštene količine same droge koja iznosi 15 g.Kod trudnica se ne smije uzimati alkoholna iscrpina ili eterično ulje,a čaj i obliku začina samo kraće vrijeme.

KAMILICA

Prava kamilica
Koliko puta ste uočili male žute glavice okružene bijelom lepršavom haljinicom?Vjerujemo da mnogo puta. Ta čudesna biljka koju ste vidjeli se zove kamilica. Ako već niste zamijetili njezin izgled,sigurno ste osjetili njezin opojni i blagi miris. Danas vas upravo upoznajemo sa ovom biljkom koja je u narodu poznata pod imenom „lijek za sve“.Svojim eteričnim uljima,flavonoidima,kumarinima i polisaharidima uklanja različite vrste tegoba.Ovim člankom,a i narednima,nastojat ćemo vas upoznati sa učinkovitošću i nevjerojatnošću tih naoko priprostih biljaka.Njezino latinsko ime je Chamomilla recutita,a dolazi iz porodice glavočika(lat.Asteriaceae). Latinski naziv Matericaria potječe od riječi majka,odnosno matrix što znači majka i maternica.To ukazuje na njezino prvobitno korištenje kod porođaja. Kamilica je danas najpoznatija biljka,koja se koriti u jednakoj mjeri i u službenoj i u narodnoj medicini.Njezini sastojci i aktivne tvari dobro su istražene.
Nedavno smo provele anketu o kamilici.Ljekovitost kamilice prepoznali su gotovo svi ispitanici.Rezultati pokazuju da manje od polovice ispitanika znaju svrhe za koje se upotrebljava ova biljka.Većina ispitanika prepoznala je samo neke od tegoba za koje se kamilica upotrebljava kao što je u prvom redu za ispiranje.Kamilica se upotrebljava za sve navedene tegobe u anketi kao što su:zacjeljivanje rana i metabolizam kože,za ispiranje jer ima antiseptičko i protuupalno djelovanje,kod menstrualnih bolova,protiv grčeva i bolova u želucu ,ima spazmolitički učinak,sprečava nastanak čireva.Često se koristi u homeopatiji,osobito u liječenju djece i u ginekologiji.Njezine glavne aktivne tvari su eterična ulja,flavonoidi,kumarini i polisaharidi kojima uklanja različite vrste tegoba.
Kod izrade ljekovitih pripravaka dio biljke koji se koristi je cvijet.Cvjetovi se beru po suhom vremenu,brzo se suše i čuvaju u dobro zatvorenim posudama.Inače droga brzo gubi hlapivo ulje.Nakon godine dana čuvanja količina hlapivog ulja se smanjuje za polovicu.Suha droga ima snažan, ugodan miris i aromatičan,blago gorak okus.Glavni su izvoznici droge Argentina,Egipat i istočnoeuropske zemlje. Iz kamilice se može i dobiti hlapivo ulje Chamomillae aetheroleum koje se dobiva vodenom destilacijom cvjetova.Ono je tekuće ,modre ili zelenkasto modre boje,ali ga nema u prodaji.
Jeste li se ikada pitali zašto kamiličin čaj s stajanjem potamni?Glavi i odgovorni krivac za to je ljekovita tvar koju sadrži kamilica a naziva se matricin koji je gorka okusa i stajanjem se mijenja.
Naša kamilica raste u Hrvatskoj,na neobrađenim tlima,uz putove i ruševine,kao poljski korov.U anketi su se mnogi izjasnili da kamilicu imaju i u svojim vrtovima.Srodne vrste kamilici su: Rimska kamilica(lat.Chamaemeleum nobile),Cvjetovi plemenitog jermena(Chamomillae romanae flos) koje vrlo lako neiskusno oko može zamijeniti sa pravom kamilicom.Postoji i lažna kamilica koju prepoznajemo po tome što ima neugodan miris,podsjeća na kamilicu,ali nema bijele jezičaste cvjetove.
Što se tiče pripravaka u kojima se koristi kamilica ispitanici u anketi su se iskazali i nabrojili neke od ovih pripravaka:čaj,oblozi,mast,tinktura,šampon,kupelj,sredstva za inhaliranje,kreme,sapun,sredstvo za pranje posuđa,eterično ulje,losioni,kreme za ruke,gel,tonik,biljna mast i dr.
Zaključujemo da kamilica se često s pravom naziva kraljica svih biljaka jer gotovo da i nema vrta u kojem se nalazi.Svojom skromnošću i nenametljivošću izgledom osvaja.Vjerujemo da kad netko spomene kamilicu odmah pomislite na nešto vrlo blago i nježno.Nadamo se da više nećete prolaziti pored kamilice,a da je ne zamijetite i poželite upoznati.

Korištena literatura:
Marija Treben-Zdravlje iz Božje ljekarne
Dr.Katja Toplak Galle-Domaće ljekovito bilje

Rezultati ankete :
1.Da li znate da je kamilica ljekovita biljka?
DA-99%
NE-1%
2.Imate il kamilicu u svom vrtu?
DA-49%
NE-51%
3.Koji se dijelovi biljke koriste za ljekovite pripravke?
a)List 5%
b)Korijen 2%
c)Stabljika 0%
d)Cvijet 93%
4.U koje svrhe se kamilica upotrebljava?
a)protiv grčeva i bolova u želucu…………………………….14%
b)za zacjeljivanje rana i metabolizam kože…………………..3%
c)za ispiranje (antimikrobno i protuupalno djelovanje)………33%
d)kod menstrualnih bolova……………………………………5%
e)sve navedeno………………………………………………..45%
5.Koje aktivne tvari kamilica sadržava?
a)saponine i trijeslovine……………………………………….24%
b)flavonoide,kumarine,eterično ulje i polisaharide…………… 71%
c)sluzi…………………………………………………………. 2%
d)escin………………………………………………………… .3%

U anketi je sudjelovalo 100 učenika Medicinske škole Varaždin iz 3.a,3.d,3.e,4.b,4.c,4.e razreda.

Donosimo vam i recept za spravljanje vlastitih pripravaka od kamilice.
Čaj
Dvije čajne žličice droge stavljamo kao oparak. Pijemo po tri do četiri šalice na dan.Čaj koristimo za grgljanje kod upala usne šupljine i ždrijela.Kod upala kože,opeklina,kod nečiste kože i osjetljive dječje kože koristimo čaj za pranje ili parne kupelji.
Tinktura
Kupujemo je u ljekarni ili je spremamo sami.20 g suhe droge prelijemo sa 100mL 70% etanola.
Inhalacije
Za inhalacije koristimo čaj ili 15-20 kapi tinkture.
Kupelji
100g droge prelijemo litrom vode i stavimo da pokriveno stoji 15 minuta.Vodi za kupelj možemo dodati i tinkturu.Kupelji pomažu pri upalama kože i sluznica,kod kroničnih ekscema, svrbeža kože i hemeroida.

Mali biljni rječnik:
Droga-svježi ili osušeni dijelovi najčešće biljke pogodni za terapiju.(list,cvijet,plod,zelena stabljika,kora,gomolj,sjemenka).Postoje i droge životinjskog podrijetla(lanolin,pčelinji vosak,svinjska mast,riblje ulje,kaulin.).Još jedna vrsta droga su droge sintetskog podrijetla što su organski ili anorganski lijekovi dobiveni sintetskim putem.
Iscrpina,ekstrakt,macerat-dobiva se tako da se droga prelije sa otapalom koje može biti voda ili razrijeđeni etanol.Takva smjesa ostavi se stajati u posudi određeno vrijeme koje je za svaku biljku individualno uz povremeno mućkanje te na posljetku filtriranje.

Share

Leave a Reply